Sperm donasyonu nedir? Nasıl yapılır?
Sperm donasyonu, erkekte herhangi bir sperm hücresi bulunmaması durumunda ya da mevcut olan sperm hücrelerinin genetik özelliklerinin bozuk olması ve yumurtayı dölleyememesi durumunda uygulanan bir yöntemdir.Sperm Donasyonu Uygulamasının Başarılı Olmasını Sağlayan Etkenler Nelerdir?
Sperm donasyonu tedavisinde başarıyı etkileyen birtakım faktörler mevcuttur. Bu faktörler aşağıdaki gibidir;
Anne adayının yumurta rezervi Anne adayının tedaviye vereceği cevap Anne adayının yaşı
Sperm donasyonu tedavisinde çoğul gebelik riski de mevcuttur.
Sperm Donasyonu Uygulamasını Kimler Yaptırmaktadır?
Genetik hastalığı olan erkekler HIV hastalığı olan erkekler Sperm hücresi bulunmayan erkekler (doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan sebeplerle) Erkeğe Micro – TESE, TESA ve TESE yöntemlerinin uygulanmış olmasına rağmen herhangi bir sperm hücresine rastlanmayan kişilere Baba adayı olmadan ebeveyn olmayı isteyen kadınlara Çiftlerde RH uyuşmazlığının saptandığı durumlarda Baba adayında sperm olmasına rağmen morfolojik bozukluğu olması ve yumurtayı dölleme kabiliyeti olmaması durumlarında sperm donasyonu uygulanmaktadır.
Sperm donasyonu tedavisinden önce anne adayının tüm muayeneleri yapılarak sağlık durumu değerlendirilir. Eğer bu değerlendirmeler olumlu çıkarsa çifte sağlık taramaları uygulanır ve tedaviye hazırlanır. Kadının yumurta takibi de yapılmaktadır.
Anne Adayının Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
Kadının tıbbi geçmişi detaylıca incelenir. Yumurtaların değerlendirilmesi için hormon tetkikleri ve ultrason uygulanır. Anne adayından RH tayibi ve kan grubu incelemesi istenir. Histerosalpingografi yapılarak tüp ve rahim değerlendirmesi yapılır.
Sperm donasyonu öncesinde yapılması gereken en önemli işlem ise gerekli izin belgelerinin alınmasıdır.
Sperm Donasyonunda Çiftlerden İstenen Testler Nelerdir?
Erkek ve kadından istenen testler Hepatit B, Hepatit C, HIV gibi bulaşıcı hastalıkların olup olmadığıdır. Kadın için ayrıca klamidya, gonore, sitomegalovirus immünazasyonu ve rubella değerlendirilir.
Sperm Donasyonu Uygulamasında Çiftler İçin Seçilecek Olan Sperm Hücresi Neye Göre Seçilir?
Sperm hücreleri uygun koşulların sağlandığı laboratuarlarda muhafaza edilirler. Çift için fiziksel ve genetik özellikleri uyum gösteren sperm hücresi tercih edilir. Anne adayından yumurta toplama aşamasında bu sperm hücreleri çözdürülür. Sperm hücreleri mikroenjeksiyon uygulamasıyla yumurtayla birleştirilerek anne adayının rahmine yerleştirilir.
Kaynak: http://kibrisvetupbebek.com/sperm-nakli-donasyonu-nedir
Sperm donasyonu son yıllarda yanlış ve kötü niyetle kullanılmaya başlandı, günümüzde bazıları, evli olmamasına rağmen renkli gözlü ve yakışıklı sayılan kişilerin spermlerini bu tedavide kullanabiliyor.