Beslenme hakkında her gün yeni bir fikir ortaya atılıyor. Halk olarak aklımız karışıyor, meyve yemek zararlı mı faydalı mı diye düşünüyoruz… Doğru bilgiyi edinmek için uzman doktorlarla görüşüp bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Katı gıdaya geçerken yardımcıdır
Erken yaşta edinilen doğru beslenme alışkanlıkları bireylere yaşam boyu sağlık avantajı sunuyor. Çocukların ilk ve en önemli besini olan anne sütünün ardından yeni gıdalarla tanışmasında ise meyvelerin çok önemli bir rolü bulunuyor. Vitamin, mineral ve lif deposu olarak da kabul edilen meyveler, bebeklikte ek gıdalara geçişte en sağlıklı alternatifler arasında yer alırken, ilerleyen yaşlarda da dengeli beslenmeye önemli katkılar sağlıyor. Ancak her gıdada olduğu gibi meyve seçiminde ve tüketiminde de dikkatli olmak gerekiyor.
Sindirim sistemini rahatlatır
Bebeklerin özellikle 6. aydan sonra sindirim enzimleri daha fazla geliştiğinden, ek gıda tüketimine hazır olduklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, meyve tüketimi hakkında şunları söylüyor: “Meyveler, bebeklerin ek gıdalara geçişinde önemli bir rol oynar. Tatları ve dokuları bebekler tarafından kolay kabul edilir ve genellikle kolay sindirilirler. Gerek lif, vitamin ve mineral içerikleri gerekse kolay enerji kaynağı olmaları nedeniyle meyveler, bebek ve çocukların beslenmesinde önemli bir role sahiptir”
Enerji ve vitamin kaynağıdır
Buna ek olarak, bebeklerin hareketlenmeye başladıkları andan itibaren ihtiyaç duydukları enerjiyi meyvelerden alabileceklerini belirten bir diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz ise “Meyvenin içindeki su sıvı ihtiyacını ve doğal şeker de harcanan enerjiyi karşılayacaktır. Burada da önemli olan mevsimine uygun, üreticisini bildikleri, kontrollü tarım ile yetiştirilmiş, mümkünse sertifikalı meyveleri tercih etmektir.” diyerek meyve tercihinde dikkat edilecek noktaların altını çiziyor.
Kabızlık ve ishale iyi gelir
Çocuklarda, meyveler sıklıkla sindirim düzenleyici olarak kullanılır. Sağlık uzmanları, hem kabızlık hem ishal gibi sorunlarda, meyvelerin tedavi edici özelliğini önemsemektedir. Demir eksikliği olan çocuklarda da demir damlası veya şurubu ile veya yemeklerle beraber meyve verilmesi demirin emilimini arttırır.
Boy uzaması ve zekaya faydalıdır
Okul çağı çocuklarının günlük beslenmesinde öğün atlamamak, özellikle kahvaltı ile güne başlamak, proteinden zengin ana öğünler tüketmek önemlidir. Uzun okul saatlerinde ara öğünlerle destek olmak açısından sağlıklı atıştırmalıklar değer kazanır.
Meyve nasıl ve ne zaman tüketilmelidir?
Meyveler gerek tek başına porsiyon olarak, gerekse süt ve yoğurda katılarak sağlıklı atıştırmalık şeklinde kullanılabilir. Meyveler, her gün ve günde birkaç öğün olacak şekilde tüketilmelidir. Çünkü meyveler, şeker, yağ, tuz oranlarının düşük; lif, vitamin, ve mineral içeriklerinin görece yüksek olması nedeniyle birim başına daha faydalı kalori sağlar.
Meyve yemek zararlı mı faydalı mı konusunda sunduğu bilgiler için Türkiye’nin ilk meyve markası Doal’a teşekkür ederiz.
Yemekten hemen sonra değil de biraz ara verdikten sonra yenilmesi gerekli diye biliyorum. Bebekler için de 6. aydan sonra bir çok vitamin meyvelerde bulunuyor. Tabi herşeyin fazla yenilmesi konusu meyveler içinde geçerli.
Bebeklerin özellikle 6. aydan sonra sindirim enzimleri daha fazla geliştiğinden, ek gıda tüketimine hazır olduklarını belir