Hamilelik, bir kadının yaşayabileceği en güzel dönemlerden biridir. Annelik heyecanıyla birlikte bazı zorluklar yaşanabilir. Hamilelikte uyku isteği ortaya çıkabilir, yatış pozisyonu bebeğin gelişimini etkileyebilir. Kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, hamilelikte yatış pozisyonu bebeğe etkisi ve hamilelikte uyku isteği hakkında önemli bilgiler veriyor.
Hamilelikte en uygun uyku pozisyonu nedir?
Gebeliğin ilerleyen haftalarında sırt üstü ve yüz üstü yatmakta zorlanabilirsiniz. Sol tarafa yatarak dizleri kıvırmak ve bacakların arasına yastık koymak size bebeğinize en iyi yatış pozisyonunu verecektir. Bu yatış şekline ‘SOS’ pozisyonu denmektedir. Bu yatış şekli bebeğe, plasentaya en uygun şekilde beslenme imkanı sağlamaktadır ve böbreğin rahat çalışmasını sağlar ve vücutta özellikle eller ve dizlerde oluşabilecek ödemi azaltır.
Hamilelikte uyku pozisyonu neleri etkiler?
Sırtüstü yatmak hamilelikte uygun bir pozisyon değildir. Rahimin sırtınıza yapacağı ağırlık ağrılara sebep olabilir, bağırsakların damarlara uygulayacağı baskı kan akımında sıkıntılara ve hemoroide sebep olabilmektedir. Aynı zamanda yüzüstü yatmak da rahime ve bebeğe baskı uygulayacağı için uygun değildir.
Hamilelikte uyku yastığı kullanmalı mı?
Rahat bir uyku için gebelik yastığı kullanmak faydalı olabilir. Bu yatış şekline zamanla alışabilirsiniz ve uyku sırasında pozisyonunuzu değiştirseniz bile endişelenmeden sol tarafınıza dönerek uygun şekilde uyumaya devam edebilirsiniz.
Hamilelikte uykusuzluğa ne iyi gelir?
Hamilelik döneminde sağlıklı ve uzun bir uyku için diyetinizden kola, kahve ve çay gibi içecekleri çıkarmalısınız. Gündüz saatlerinde bol sıvı alarak uyumadan 2-3 saat önce sıvı tüketmeyin ve ağır yemeklerden kaçının. Bulantılar için yatmadan ve kalkmadan önce bisküvi veya kraker yemek faydalı olacaktır. Yatağa gitmeden önce ılık duş ve süt içmek iyi bir uyku için yardımcı olur.
Hamilelikte rahat uyumak için ne yapmalı?
Gece uyanırsanız uykunuzu dağıtmayacak şeyler yapabilirsiniz; televizyon seyretmek veya müzik dinlemek gibi kitap okumak da etkili olacaktır. Fırsat buldukça gün içinde yarım saatlik kısa şekerlemeler de faydalı olacaktır.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir’e teşekkür ederiz.