Çocuklarda yüksek ateş, anne babaları tedirgin eden rahatsızlıklardan biridir. Çocuklarda ateş düşürme yolları ile daha iyi hissetmesini sağlayabilir, sağlığını güçlendirebilirsiniz. Ancak bazen, yüksek ateşte doktora götürüp acil tedaviye alınması gerekebilir. Çocuklarda ateş düşürmeye dair merak edilen soruların en doğru cevaplarını Moda Aracı’da okuyabilirsiniz.
Genellikle 38 derece üzerindeki vücut sıcaklığı yüksek ateş olarak kabul edilir. Çocukta huzursuzluk, iştah azalması, sürekli ağlama varsa hemen ateşini ölçmeniz tavsiye edilmektedir. Günümüzde dijital derecelerle ateş kolayca ölçülebilir.
Çocuklarda ateş nasıl ölçülür?
Vücutta ateş ölçmek için doğru noktalar vardır. Dijital derece kullanarak ateş ölçebilir ve elde ettiğiniz sonuçlara göre gerekli müdahaleleri yapabilirsiniz. İlk ölçümü yaptıktan sonra ateş düşürme yollarını uygulayıp yarım saat sonra bir daha ölçüp gözlem yapmanız gerekir. Ateş ölçmek için uygun bölgeler şöyledir:
Kulak içi Dil altı Anüs içi Koltuk altı Kaç derece yüksek ateş kabul edilir?
Çocuğunuzun vücut sıcaklığı 38 derece üzerindeyse ateşli, 40 derece ve üzerindeyse yüksek ateş olarak kabul edilir.
Çocuklarda ateşi ne düşürür?
Öncelikle bir noktaya değinmeliyiz: Eğer çocuğunuzun ateşi 40 derece üzerindeyse ve düşmüyorsa, vakit kaybetmeden hastaneye götürmelisiniz. Üç aydan daha küçük bebeklerde yüksek ateşe hemen doktor müdahelesi gerekir. Çünkü bu havale belirtisi veya başka bir hastalığın habercisi olabilir. Ancak telaşa kapılmadan evde yapabileceğiniz ateş düşürme yöntemleri de vardır.
Çocuğunuzun üzerini örtmeyin
Kendinizden bilirsiniz, yüksek ateş olduğunda üşürsünüz ve örtünmek istersiniz. Ancak, bu doğru bir yöntem değildir. Aynı şekilde çocuğunuzun üzerini örtmeyin. Eğer titreme varsa ince bir havlu veya çarşaf örtebilirsiniz.
Ilık duşla ateşi düşürün
Çocuğa ılık suyla duş aldırmak ateş düşmesin yardımcı olur. Ancak dikkat etmeniz gereken püf noktalar vardır.
Uygun büyülükte leğen ve küveti ılık suyla doldurun. Genellikle 22-24 derece su sıcaklığı uygun olur. Çocuğu 15 dakika boyunca ılık suyun içinde oturtun ancak kesinlikle yatmasına izin vermeyin. Çocuğun tepesinden su dökmeyin. Banyo süngeriyle leğendeki suyu alıp vücuduna sürün.
Pratik bilgi: Eğer çocuğunuz duşta çok ağlıyorsa, direniyorsa ıslak bir havluyu vücuduna sarıp 5 dakika kadar bekletin. Havluyu ılık suyla ıslatın, çocuğu üşütmeyin.
Ateş düşürücü ilaç kullanın
Parasetamol içeren ilaçlar, çocuklarda ateş düşürücü ilaç olarak kullanılır. Bebeğin rahatlayıp uyumasına, ateşin düşmesine yardımcı olur. Ancak şurubu mutlaka doktorunuzun önerdiği ölçüde ve sıklıkta kullanmaya dikkat edin. Parasetamol içeren ilaçlar genellikle 4-6 saatte bir verilir.
Önemli bilgi: Çocuklarda ateş düşürmek için sakın ama sakın aspirin kullanmayın!
Çocuğunuza mutlaka su içirin
Yüksek ateşi düşürmek için çocuğunuza oda sıcaklığı su vermeniz tavsiye edilir. Terlemeyle su kaybı olduğu için bu eksiği mutlaka kapatmak gerekir. Bebeği biraz zorlamanız gerekse bile biberonla oda sıcaklığında su içirmenizde fayda vardır.
Yüksek ateşte ne zaman doktora gidilir?
Evde ateş düşürme yollarını denerken yarım saatte bir ölçüm yaparak durumu gözlemlediniz ancak çocuğun ateşi düşmüyorsa, doktora götürmeyi düşünebilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda hastaneye gitmeniz gerekir:
3 aylıktan küçük, yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi zayıftır. Enfeksiyonlarla savaşma gücü azdır. Bu yüzden bebeğinizin ateşi 38 derece ve üzerine çıkarsa hemen doktora götürmelisiniz. 3 aylıktan büyük bebek ve çocuklarda yüksek ateş 24 saatten daha uzun sürerse veya yaklaşık 4-5 saattir kontrol altına alınamıyorsa doktora danışabilirsiniz. Ateşi düşmesine rağmen çocuğunuzda sürekli ağlama, titreme, kusma, iştah azalması varsa doktora götürün. Çünkü başka bir hastalık olabilir. Çocuğunuz havale geçiyorsa acele edin!
Anne babaları en telaşlandıran durumlardan biri çocuğun ateşli havale geçirmesidir. Havale anında çocuğun elleri ve ayakları şiddete sallanır, titreme olur. Gözleri arkaya doğru kayabilir. Bu genellikle 1-2 dakika arasında sürer. Telaşlanmadan sakin kalıp doktorunuzu arayın veya hastanenin acil bölümüne götürün.
Umuyoruz ki çocuklarda ateş düşürme yolları faydalı olur. ‘Moda Aracı’ kadın portalı olarak acil şifalar dileriz!