Oruç tutarken sağlıklı ve huzurlu olmanın temel kurallarından biri temiz ve helal beslenmedir. Ben, New York Üniversitesi mezunu sağlıklı yaşam koçu olarak sahurda tok tutan yiyecekleri, kilo almadan oruç tutmanın yöntemlerini sizlerle paylaşıyorum.
Orucun faziletlerinden biri “yapamam” dediğimizi yapmak için inançlı ve sabırlı olmaktır. Elbette, oruç tutarken açlık ve susuzluk çekeceğiz ki farkındalığımız yükselsin. Ancak bu durum, kendimizi aç bırakıp, yetersiz besleyip içten içe öfke duyarak oruç tutacağımız anlamına gelmiyor. Bizler, Allah’ın yarattığı şifalı besinleri dengeli tüketerek, bize emanet edilen vücudumuza iyi bakarak yaşamak mecburiyetindeyiz. Yüce Allah(cc) Yunus Suresi’nde açıkça dile getiriyor:
“Şurası kesindir ki Allah, insanlara zerre kadar zulmetmez. Ne var ki, insanlar kendi kendilerine zulmedip duruyorlar.”(Yunus, 10/44)
Kan şekerini dengede tutmalısınız
Açlık, tokluk hissini belirleyen hormonlardan biri insülindir. Bazı besinler insülin hormonunun daha çok salgılanarak acıkmamıza ve dayanamayıp yediğimizde kilo almamıza sebep olur. Patates kızartması, pasta, şerbetli tatlılar, kızartma balık, tereyağlı pirinç pilavı örnek olarak gösterilebilir.
Bazı şifalı besinler ise bu hormonu yavaş yavaş dengeli bir şekilde yükseltir, kendimizi tok hissettiğimiz gibi dengeli besleniriz ve sonucunda ideal kilomuzda kalırız. İşte, bu bilimsel veri, Ramazan’da oruç tutarken doğru beslenmenin yolunu bizlere gösteriyor. Kan şekerini dengeli yükselten, insülin salınımını aniden yükseltmeyen yani glisemik indeksi düşük besinleri tercih edersek sağlığımızı, kilomuzu koruduğumuz gibi ibadetimizi huzur içinde yapabiliriz. Huzuru özellikle vurguluyorum çünkü bazı insanlar oruçluyken sinirlenir, belki hipoglisemi olduğundan stres yaşar ve etrafındaki insanlara zorluk çıkarır. Öğreneceğiniz tok tutan besinler, oruç tutarken sinirlenmeyi de önleyecektir.
Elma
İçeriğindeki pektin maddesiyle elma, bağırsakları çalıştırmaya yardımcıdır. Uzun süre tokluk verir, kan şekerini dengede tutar. Sahurda, bir adet elmayı dilimleyip üzerine bir çay kaşığı kadar toz tarçın serpip yediğinizde oruç tutarken dinç, huzurlu ve sağlıklı olmanızı sağlar.
Ceviz
Ceviz, bitkisel protein ve faydalı yağlar içeren mükemmel bir besindir. Tokluk verir, oruçluyken dinç tutar, kabızlığı önler. Sahurda 4 adet yiyebilirsiniz veya ceviz suyu yaparak sahurun sonunda içebilirsiniz. Kuruyemişlerin neredeyse tamamı benzer özelliklere sahiptir. Sahurda isterseniz badem, Antep fıstığı, fındık gibi kuruyemişler yiyebilirsiniz ancak bir avuçtan fazla olmamalıdır.
İftardan İmsak vaktine kadar su için
Oruç tutarken dinç ve huzurlu hissetmek, kilo almadan ibadetimizi yapmak için İftardan İmsak vaktine kadar su içmemiz gerekiyor. Her yarım saatte bir bardak suyu, Hz. Muhammed (sav) gibi oturarak ve yudum yudum içmenizi tavsiye ediyorum. Sık sık idrara çıkacaksınız ve vücudunuz detoks yaparak yenilenecektir.
“Şurası kesindir ki Allah, insanlara zerre kadar zulmetmez. Ne var ki, insanlar kendi kendilerine zulmedip duruyorlar.”(Yunus, 10/44)
Slimini Light Un
Glisemik indeksi düşük besinlerin kan şekerini dengede tutarak tokluk verdiğini ve ideal kiloya ulaşmada yardımcı olduğunu bildirmiştim. Slimini Light Un, diğer beyaz unlara göre %30 daha fazla lif içerir ve glisemik indeksi %40 oranında daha düşüktür. Tüm bu özellikleriyle sahurda veya iftarsa Slimini Light Un ile yapılmış ekmekler, krepler, çorbalar, sağlıklı kurabiye ve kekler yiyebilirsiniz.
Yumurta
Kilo vermek ve sağlıklı beslenme üzerine biraz araştırma yaparsanız, karşınıza mutlaka yumurta çıkar. Çünkü yumurta, anne sütünden sonra en besleyici besinlerden biridir. Mineral, faydalı yağ içerir ve uzun süre tokluk verir. Sahurda 2 adet haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz.
Yoğurt
Yoğurt, probiyotik bakteriler içerir ve protein özelliğiyle sahurda tok tutan yiyeceklerden biridir. Mide yanması ve şişkinliği önler, oruç tutarken kilo vermeye yardımcı olur, uzun süre tok tutar, kabızlığı giderir. Sahurda bir kase yoğurt yiyebilirsiniz.
Yarım kilo verdiren yoğurt kürü tarifi için TIKLAYIN
Chia tohumu
Son zamanların süper besinlerinden chia tohumu güçlü vitamin, mineral desteğiyle sahur veya iftarda tüketilmelidir. Chia tohumunu en iyisi, yoğurt veya sütün içerisine ekleyip yemek olacaktır. Market ve aktarlarda satılan bu mükemmel tohum, kilo vermeye yardımcıdır.
Chia tohumu tarifi için TIKLAYIN Yulaf kepeği
Dukan diyeti yapanlar bilir ki yulaf kepeği hem tok tutan hem bağırsakları çalıştıran bir besindir. Aktar veya marketlerde uygun fiyata satılır, vitamin değeri yüksektir. Ben yulaf kepeğini en çok krep veya omlet halinde seviyorum, bu sayede lezzetli bir yemeğe dönüşüp saatlerce tokluk veriyor.
Arzu Karabulut // Sağlıklı yaşam koçu