Kış mevsimin en güzel yanlarından biri sobada veya fırında kestane pişirip yemektir. Peki, kestane kilo yapar mı, faydaları nelerdir? Kestane yerken nelere dikkat etmek gerekir? Sağlıklı yaşam koçu Arzu Karabulut, kestane hakkında merak edilenleri açıklıyor.
Kestane, sağlıklı karbonhidrat ve diyet lifleri içeren bir besindir. Midede uzun süre kaldığı için tokluk hissi verir.
Yüksek miktarda C vitamini içeren kestane, vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Her besinin faydaları olduğu gibi zararları vardır. Kestane bazı bünyelerde kabızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden günde 3-4 kestane yemek uygun olacaktır. Eğer kronik kabızlık varsa, kestane yememeniz gerekiyor.
Kestanenin kabızlık, gaz veya karın şişkinliği etkilerini azaltmak için kestane yerken yanında mutlaka çay, ıhlamur, papatya çayı gibi sıcak sıvılar tüketin. Ayrıca, kestane yedikten sonra bir büyük bardak suyu yudum yudum için.
Sindirilebilir diyet lifleri ve meyve şekeri içeren kestane, tatlı isteğini doğal yoldan karşılamak için faydalı bir besindir.
B vitaminleri içeren kestane, saç dökülmesine iyi gelir. Tırnak, saç ve cilt sağlığının güçlenmesine yardımcı olur.
Kansere karşı koruyucu besinlerden biri olan kestane, içerdiği flavanoidler ile güçlü bir antioksidandır.
Glutensiz besinlerden biri olan kestane, çölyak hastalığında güvenle tüketilebilir. Gluten içermeden sağlıklı karbonhidrat ihtiyacını karşılar.
Demir, potasyum, kalsiyum mineralleri bulunduran kestane, dengeli beslenmeye yardımcı bir yiyecektir.
Kestane kilo yapar mı?
Bir adet orta boy kestane ortalama 50 kaloridir. Bu sebeple ölçülü tüketilmesi gerekir. Özellikle diyet yapanlar veya diyabet hastalığı olanlar, kestane yerken dikkatli olmalıdır.
Bir örnek verip karşılaştırma yapalım: 1 dilim tam buğday ekmeği 60 kaloridir, 1 adet orta kestane ise 50 kaloridir.
Günde 3-4 adet kestane yemek, diyet yapanlar için uygun ölçüdür. O gün içerisinde ekmek tüketimini azaltmak veya ertesi gün daha az ekmek, bulgur, kinoa gibi karbonhidratları almamak dengeleme açısından yararlıdır.
Eğer ölçüsüne dikkat etmeyip çok fazla kestane yerseniz kilo alırsınız. 1 kestaneyi 1 dilim ekmek gibi düşünüp porsiyon kontrolü yapabilirsiniz.