Diş sağlığı için yapılması gerekenler
Evde diş beyazlatılır mı, ağız kokusu nasıl geçer, hamilelikte dişler dökülür mü? Diş sağlığı hakkında en çok merak edilenleri, uzman diş hekimi Recep Eşkar’a ilettik. ‘Moda Aracı’ okuyucuları için bilimsel veriler ışığında, mükemmel dişler için bilmeniz gerekenleri anlattı!
1- Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar mı?
Hayır, çünkü önemli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. En iyi diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalıdır. Uçları düzgün sonlanmalıdır. Sert fırçalar diş etini tahriş eder, dişlerimizin minesine zarar verir ve dişlerde hassasiyet oluşturur. Uçları düzgün sonlanmalıdır. Fazla sert fırçalar diş etini tahriş eder. Fırça kılları aşınır aşınmaz (ortalama 6 ayda bir) mutlaka değiştirilmelidir.
2- Hamilikte diş kaybı olması çok normal midir?
Hayır. “Her çocuk bir diş götürür” düşüncesi ne yazık ki ülkemizde yaygın bir kanıdır. Ancak bu doğru değildir. Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı için böyle bir durum söz konusu değildir.
3- Hamilelikte diş tedavisi yaptırmak bebek için sakıncalı mı?
Hayır. Hamileliğin her döneminde aciliyet gerektiren diş tedavileri yapılabilir, bebeğe bir sakıncası yoktur.
4- Çocuk dişleri iğne ile çekilirse bir daha çıkmaz mı?
Süt dişleri 6’ncı aydan başlar 3 yaşına kadar devam eder. Kalıcı dişler ise 6 yaşında çıkmaya başlar ve 12-13 yaşlarında tamamlanır. Burada önemli olan hangi dişin çekildiğidir, dişin iğne ya da başka bir şey ile çekilmesinin önemi yoktur.
5- Süt dişlerinin yerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin önemi yok mu?
Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu nedenlerle süt dişleri çok önemlidir.
6- Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir mi?
Evet. Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler (plak, diş taşı) temizlenir. Diş taşı temizliği yaptırmayan bir kişi dişleri üzerinde biriken diş taşlarını fark edemez ancak temizlik yaptırdıktan sonra birkaç gün fırçalanmayan dişlerdeki değişim hemen göze çarpar. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu kaçınılmazdır.
7- Çapraşık dişler ancak küçük yaşlarda düzelebilir mi?
Çapraşık dişler her yaşta düzgün hale getirilebilir. Tel tedavisi her yaştan kişiye uygulanacağı gibi, tel tedavisini estetik bulmayan hastalar görünmeyen teller sayesinde düzgün dişlere sahip olabilirler.
8- Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması normal mi?
Hayır. Dişleri fırçalarken diş eti kanaması normal bir durum değildir ve diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
9- Ağrıyan dişe aspirin koymak gerekir mi?
Aspirin ağrı kesicidir ancak etkisi ağız yolu ile alınıp kana karışınca ortaya çıkar. Dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde yara açar.
10- Ağız kokusu nasıl geçer?
Ağız kokusu, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ve ağız kuruluğu, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bademcik iltihaplanmaları sonucu meydana gelebilir. Ağız kokusunun asıl nedeni olan yukarıda sayılan hastalıkların tedavisi yapıldıktan sonra ağız kokusu önlenebilir.
Katkıları için HospitadentDiş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Recep Eşkar’a ağız ve diş sağlığı hakkında verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.