Kurban Bayramı’nda her zamankinden fazla kırmızı et pişiyor ve tüketiliyor. Bu yıl kurban kesenlerin ve kurban eti yiyenlerin dikkat etmesi gerekenleri Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci açıklıyor!
Kurban etinin kesildikten sonra aynı gün tüketilmesi doğru değildir. Kurban etinin kesildiği gün tüketilmesi etin sert olmasına ve zor sindirilmesine neden olabilir. Bunun için kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmeli isteğe bağlı olarak marine edilmelidir. İç organların; yani sakatatın daha fazla yağ içerdiği unutulmamalı, tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden yol açıp gut ve böbrek hastalığına yol açabilir.
Kurban eti, sebzeler ya da kuru baklagiller ile bir et yemeği olarak ya da yanında salata ile tüketilebilir. Kırmızı et, C ve E vitamini içermediği için soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli hale getirilebilir. Et yemeklerine çeşitli sebzelerin katılması demir emilimini de arttıracaktır. Gün içerisinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanında bol salata tüketmek bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bir porsiyon büyüklüğünde et yemeğinin yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı bir yemek de tüketilebilir. Et yemeklerinin yanında isteğe bağlı olarak 4-5 kaşık bulgur pilavı ya da 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketilmesi uygundur.
Kırmızı etin fazla miktarda tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bunun için kırmızı et tüketimi kişinin sağlık durumuna ve yaşına göre sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et, kolesterol açısından zengin ve kalorisi yüksektir bu açıdan kalp ve tansiyon hastaları tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin günde sadece bir öğünde kırmızı et tüketebilir. Günlük et tüketiminin 100-150 gramı geçmemesine dikkat etmek gerekir. Bu da 4-5 köfte büyüklüğünde kırmızı et ölçüsü dışına çıkılmaması demektir.
Kurban etini pişirirken herhangi bir yağ eklenmemelidir. Etin içindeki doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesi için yeterli olacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekir. Etin pişirilmesinde dikkat edilecek nokta, kısık ateşte kendi öz suyunda ile pişirilme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Etin fazla pişirilmesi, içerdiği vitaminlerin kısa sürede değerini kaybetmesine yol açar. Kurban etinin ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesi en sağlıklı olandır. Kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilmemelidir.
Kurban eti, küçük parçalar ya da kıyma olarak saklanırsa vitamin kayıpları daha az yaşanır. Kurban eti yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetleri içinde buzdolabında en fazla 3-4 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede en fazla 3-4 ay süre ile saklanmalıdır. Dondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidir. Etler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabahtan buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülme sağlanmalıdır. Hızlı bir şekilde çözdürme ihtiyacı varsa mikrodalga kullanılabilir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi tekrar dondurulan etlerdir.