Evde ateş düşürme yöntemlerini kullanarak bebeğinizin daha sağlıklı ve mutlu olmasına yardım edebilirsiniz. ‘Moda Aracı’ ekibi olarak öncelikle bebeğinize acil şifalar diliyoruz. Sonrasında en önemli noktadan başlayıp yüksek ateş nasıl ölçülür, kaç derece ateşte doktora gidilmelidir, hangi ilaçlar kullanılır gibi sorulara cevaplar sunuyoruz.
Annelerin, bebeklerine karşı sezgileri güçlüdür. Eğer sağlığıyla ilgili bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktora götürün. Ancak, evham yapmadığınızdan da emin olun. Çünkü bazen basit bir sebebe dayalı yüksek ateş olabilir, şurup ve doğru yöntemlerle ateşi düşürebilirsiniz.
Elektronik derece kullanarak bebeğinizin ateşini üç farklı noktadan ölçebilirsiniz:
Koltuk altı Dil altı Kulak
Her bölgenin alt sıcaklık derecesi birbirinden farklıdır, aşağıda yüksek ateş değerlerini göreceksiniz:
Koltuk altı ise, Normal: 36.7 Hafif ateş: 37.5 Yüksek ateş: 40.8 Dil altı ve kulak ise, Normal: 37.00 Hafif ateş: 37.8 Yüksek ateş: 41.1 Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?
İlk yardım olarak aşağıdaki işlemleri yaparak bebeğin ateşinin düşmesine yardım edebilirsiniz.
Çocuğun üzerindeki kıyafetleri hafifletin. İnce bir pijama, şort veya sadece bezle kalabilir.
Çocuğun odasını serin tutun, 20-21 derece idealdir.
Su, ayran, bebekler için bitki çayı gibi kaynaklarla sıvı alımını artırın.
İçeceği suyun oda sıcaklığından daha serin olmasına dikkat edin.
Çok ince pamuk bezleri ıslatıp vücuduna kompres yapın.
Ateş düşürmek için duş aldırmak iyi yöntemlerden biridir. Duştan yarım saat önce ateş düşürücü ilaç kullanmak bebeği rahatlatacaktır.
Yüksek ateş devam ediyorsa 29-32 derece aralığında suyla bebeğinize duş aldırın. Ancak duş sırasında çocuğunuzun titrememelidir. Eğer titriyorsa hemen duştan çıkarıp kurulayın.
Çocuklarda yüksek ateş tedavisi nasıl yapılır?
Yüksek ateş tedavisinde paresetamol türü ilaçlar ilk olarak kullanılır. Ancak, lütfen dikkatli olun: Doktorunuzun önerdiği dozda ilaç kullanın.
Kilo başına 10-15 mg dozlarda alınabilen paresetamol grubu ilaçlarda iki ilaç alımı arasında 6 saat olmasına dikkat etmelisiniz.
Ibuprofen grubu ilaçlarda doz, çocuğun kilosuyla hesaplanır. Kilo başına 5-10 mg kullanılır.
Eğer ateş kontrolü sağlanamazsa ibuprofen içeren ilaçlar tedaviye eklenir. Bu ilaçları yemekten yarım saat sonra vermek uygundur.
Dikkat: 6 aylıktan küçük bebeklere ve çok fazla kusan çocuklara ibuprofen grubu ilaç verilmemelidir.
Ibuprofen ve paresetamol türü ilaçlar, 4 saat arayla dönüşümlü olarak kullanılabilir.
İlacı verdikten sonra yarım saat aralarla ateşi ölçün ve gidişata göre hareket edin.
Kaç derece ateşte doktora gidilmeli?
Bazen evde ateş düşürme yöntemleri yeterli gelmez ve çocuğun doktora gitmesi gerekir. Eğer aşağıdaki durumlar varsa, vakit kaybetmeden çocuğu doktora götürebilirsiniz:
Bebeğinizin 6 aydan küçükse ve yüksek ateşi varsa 40 derece ve üstü düşmeyen yüksek ateşi varsa İlaç ve serin komprese rağmen ateşi düşmüyorsa Havale geçirmişse Ateşi üç günden daha uzun sürerse Eklemlerinde şişlik varsa Ense ağrısı varsa, elini enseye götürüyorsa Uzun süredir sıvı almıyorsa, direniyorsa Ciltte döküntü ve kızarıklık oluşmuşsa Kusuyorsa, aşırı ishal varsa Çok uykulu ve huzursuz görünüyorsa Çocuğu uyandırmak zorsa, uyanmakta güçlük çekiyorsa Zor veya hızlı nefes alıyorsa Kulak ağrısı varsa ve ağlıyorsa