Yangından dolayı binaların en kısa sürede boşaltılmasında rol oynayan ve yapısı itibariyle de güvenli bir çıkış görevi gören yapı elemanına ”yangın kapısı” adı verilir. Diğer kapı türlerine göre çok daha ağır ve geniş ölçülerde olması, ayrıcalıklı bir kullanıma hizmet ettiğini de göstermektedir. Genellikle çelikten üretilen yangın kapıları için özel üretim teknikleri uygulanmaktadır.
Yangın Kapılarının En Önemli Özellikleri
– Isıya yüksek seviyede dayanıklılık gösterir. Bunu sağlaması için de üretiminde en iyi yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.
– 1 ile 3 saat aralığında dayanma gücü sağlar. Binaların tahliye edilmesi için yeterli süreyi oluşturur.
– Mekanın özelliğine göre farklı renk ve ölçülerde ” yangın kapısı” üretimi sağlanabilir. Ancak 90 cm’lik kapı genişliğinden daha az bir ölçü uygulanamaz.
– Genellikle dışarıdan kapalıdır ve sadece içeriden kullanılabilmektedir. İki taraflı kullanımı olan yangın kapıları da mevcuttur.
– Sadece yangın esnasında tahliye işlevi görmesi amacıyla kullanılır.
– Hastane, okul, yurt, alışveriş merkezi ve daha birçok toplu kullanım yapılarında yangın kapısının bulunması zorunludur. Konutlar için de bu zorunluluk geçerlidir.
Binaların ” yangın kapısı” kullanıp kullanmadığı, yapı denetim kurulları tarafından kontrol edilmektedir. Yangından kurtulma ve hem can hem de mal kaybını en az seviyede tutma konusunda yangın kapılarının önemi çok büyüktür. Üretim ve uygulama aşamasında da aynı denetimler gerçekleştirilmektedir. Özellikle malzeme kullanımında, en iyi yalıtım ürünlerinin seçilmesi, kapının görevini tam sağlayabilmesi açısından çok önemlidir.